Losos v krémové omáčce se špenátem a sušenými rajčaty

Recepty, Ryby

Suroviny

2 porce lososa bez kůže
2 lžičky olivového oleje
2 lžíce másla
6 stroužků česneku, nakrájený nadrobno
1 bílá cibule, nakrájená nadrobno
200 ml suchého bílého vína
150 g sušených rajčat v oleji, nakrájených na proužky
300 ml smetany
2 hrsti baby špenátu
20 g nastrouhaného parmazánu
1 lžička škrobu
2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi. Zprudka na něm opečte osolené a opepřené kousky ryby, nejprve masitou stranou dolů, 5 minut z každé strany. Vyjměte a dejte stranou.

  2. Ve výpeku v pánvi nechte rozpustit máslo. Osmažte na něm česnek, až se rozvoní, asi 1 minutu, pak přidejte cibuli, rovněž ji zlehka osmažte a zalijte vínem. Nechte trochu odvařit, pak přidejte kousky rajčat a smažte je 1 až 2 minuty, aby se rozvoněly.

  3. Příkon snižte na nízký, vlijte smetanu a na mírném stupni povařte, občas promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete. Vsypte lístky špenátu a nechte je zavadnout, pak přidejte parmazán. Krátce povařte, až se sýr rozpustí a omáčku zahustěte škrobovým nálevem (lžičku škrobu rozmíchejte se lžící vody). Vařte už jen asi minutu, promíchejte.

  4. Lososa podávejte přelitého omáčkou, ozdobeného petrželkou. Hodí se k němu třeba nové brambory, ale i křupavé pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!