Linecký koláč s ovocem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
400 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
250 g másla
2 vejce
špetka soli
2 lžíce oleje
Náplň:
500-800 g švestek
cukr
půl lžičky skořice

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku a cukr, promícháme, máslo necháme změknout (lze dát na pár sekund do mikrovlnné trouby) a přidáme do mísy. Pokud se těsto příliš drolí, přidáme jedno vejce. Vypracujeme vláčné linecké těsto, které můžeme nechat odležet, ale není to zdaleka nutné.

  2. Z těsta oddělíme přibližně třetinu a necháme stranou, můžeme je strčit do lednice. Připravíme si máslem vymazanou dortovou formu a dvě třetiny těsta do ní vymačkáme tak, aby byla vrstva rovnoměrná po celém dně a po obvodu sahaly okraje téměř až nahoru. Takto připravený korpus dáme přibližně na deset minut péct do na 180 °C předehřáté trouby.

  3. Mezitím vypeckujeme švestky a nakrájíme je na čtvrtky až osminky, jak kdo má rád. Přimícháme k nim cukr podle chuti a skořici.

  4. Korpus vyndáme z trouby a pokud se nafoukl, rychle, ještě za tepla, udusáme dno koláče např. dnem hrnečku. Švestkovou náplň můžeme rovnoměrně rozprostřít na korpus.

  5. Přichází čas na mřížku. Zbylou třetinu těsta prohněteme a přidáme zbylé vejce, které do těsta zapracujeme. Pokud těsto stále není dost vláčné, aby se dalo válet a ohýbat, přidáme ještě olej a zapracujeme. Z těsta vyválíme plát a nakrájíme na proužky, které poskládáme na koláč. Upleteme mřížku pomocí zvedání každého druhého proužku těsta. Když je hotová, zbylé konce proužků neodkrajujeme, ale vytvoříme z nich okraj koláče, který můžeme ozdobit vroubky nebo na něj udělat otisky vidličkou. Koláč dáme péct minimálně na půl hodiny do trouby, ale pokud se po zkontrolování zdá ještě nedopečený, pečeme dalších 5-10 minut.

  6. Hotový koláč s mřížkou necháme kompletně vychladnout a teprve pak vyndáváme z formy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!