Housky nebo rohlíky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

260 ml vlažné vody
1 sušené droždí nebo 15 g čerstvého
1 lžička cukru
300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
20 g oleje
10 g soli
vejce na potřeni

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažné vody zamícháme lžičku cukru a droždí a necháme chvilku stát. Většinou nechávám jen na tu dobu, než si smíchám ostatní suroviny.

  2. Mouky a sůl smícháme v míse, přidáme olej a vodu s droždím. Vymícháme těsto (jde to snadno), zakryjeme misku potravinovou folií nebo přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinku kynout. I když se může zdát, že 15g droždí je málo, těsto bez problémů vykyne.

  3. Pak rozdělíme na 8 kousků (nebo kolik chcete, ale ideální je 8 malých nebo 4 velké housky) a zamotáme jak kdo umí. Já si každý kousek rozdělím na 3 malé kousky, uválím hady a pletu do copánku. Můžeme samozřejmě umotat i rohlíky.

  4. Necháme na plechu přikryté utěrkou 10 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme, jak kdo má rád, mák, sezam, kmín, sůl, sýr...

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 - 15 minut. Záleží na troubě, já peču v elektrické na 200°C asi 10 minut, ale spíš hlídám podle barvy, jak zezlátnou, jdou ven.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!