Levné květákové menu

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

Suroviny na obě jídla:
1 květák
10 dkg špeku
3 velké mrkve
jarní cibulka
1 stroužek česneku
1 menší cibule
sušené celerové listy nebo čerstvé celerové listí
pažitka
masox
majoránka
smetana ke šlehání
hladká mouka
2 lžíce kečupu
5 větších brambor
kousek salámu uzeniny nebo pečeného masa
kmín
sůl
grilovací koření

Postup přípravy receptu

  1. Polévka: Do hrnce dáme 2 očištěné mrkve, špek, třičtvrtě omytého květáku, cibuli, jarní cibulku, celerové listí, pažitku, česnek a masox.

  2. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Vše rozmixujeme ponorným mixérem.

  3. Poté nalijeme do sklenice čtvrt kelímku smetany, přidáme 2 lžíce hladké mouky, trochu vody a promícháme.

  4. Nalijeme do polévky.

  5. Vše ještě jednou promixujeme.

  6. Poté do polévky přidáme půl lžičky majoránky a 1 mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle.

  7. Vaříme dalších 15 minut. Podle potřeby dosolíme.

  8. Podáváme se smaženými krutónky.

  9. Hlavní jídlo: brambory nakrájíme na hrubší kolečka, uzeninu a zbytek květáku na drobné kousky. Brambory rozložíme na plech, osolíme, okmínujeme a poté zasypeme grilovacím kořením a libovolnou uzeninou nebo masem.

  10. Přidáme květák a kolečka jarní cibulky.

  11. Ve sklenici si rozmícháme zbytek smetany, kečupu a trochu vody.

  12. Promícháme a zalijeme brambory.

  13. Dáme péct na 20 minut.

  14. Podáváme s kyselým okurkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!