Kynutý makový závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
550 g hladké mouky
40 g rozpuštěného másla nebo Hery
2 žloutky
1 droždí
1 lžíce cukru krupice
špetka soli
250 ml mléka
Maková nádivka:
2 hrnky mletého máku
1,5 hrnku mléka - podle potřeby víc
5 lžic hnědého cukru
hrst rozinek

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uděláme kvásek z droždí, cukru, lžíce mouky a lžíce mléka.

  2. Po vykynutí kvásku smícháme všechny ostatní suroviny, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. (Kynutá těsta dělám nejraději v domácí pekárně, suroviny pak dávám v pořadí tekuté, sypké, sůl do jednoho rohu a kvásek do protějšího rohu). Těsto jsem nechala kynout hodinu, dvakrát jsem prohnětla.

  3. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme tenkou placku, na kterou poklademe nádivku a zavineme. Opatrně přeneseme na plech a necháme cca 20 minut kynout, vršek závinu nastřihneme, potřeme máslem, nebo rozšlehaným vejcem, dáme do trouby předem vyhřáté na 180°C. Pečeme 30-40 minut na 180, podle trouby.

  4. Nádivka: Nádivku jsem dělala podle zdejšího receptu, jen jsem přidala rozinky. 2 hrnky mletého máku 1,5 hrnku mléka hrst rozinek svařit do husta za stálého míchání, následně vmíchat cukr (podle chuti).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!