Letní burgery s avokádem a grilovanými paprikami

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Housky:
2 menší červené řepy
10 g čerstvého droždí
300 g celozrnné mouky
30 g olivového oleje
1 lžíce javorového sirupu
lžička soli
sezam
mák na posypání
Burgery:
6 větších klobouků žampiónů
několik větviček čerstvého tymiánu
400 g bílých fazolí
3 velké masité Medjool datle
2 stroužky česneku
2 lžíce tahini
2 lžíce kvalitní sójové omáčky (tamari)
200 g vařené hnědé rýže pohanky nebo quinoy (může být lehce rozvařená)
svazek čerstvého koriandru nebo petrželky
100 g strouhanky (nebo mletých ovesných vloček)
nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
Obloha:
2 zralá avokáda
grilované papriky
kvalitní hořčice (nasládlá)
čerstvý salát (římský a štěrbák)

Postup přípravy receptu

  1. Řepy oloupejte a nastrouhejte najemno.

  2. Šťávu z nich vymačkejte do odměrky a doplňte teplou vodou do 170 ml (ne více).

  3. Vylijte do misky a do vody rozdrobte droždí. Promíchejte a potom zapracujte všechny ostatní ingredience a 20 g nastrouhané řepy. Vypracujte hladké pružné těsto, dle potřeby přidejte více mouky, aby se těsto nelepilo (velmi lehká lepivost je ok).

  4. Vložte do olivovým olejem lehce vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.

  5. Poté těsto rozdělte na 6 stejných kousků, z těch vypracujte kuličky a dejte na pečícím papírem vyložený plech.

  6. Potřete rostlinným mlékem rozšlehaným s trochou oleje a posypte mákem nebo sezamem. Nechte ještě nejméně půl hodiny kynout.

  7. Poté pečte na 230°C v dobře předehřáté troubě asi 12 minut (po 10 minutách je radši zkontrolujte).

  8. Po vyndání nechte ještě pár minut na plechu, nakonec nechte vychladnout na pečicím roštu.

  9. Portobello klobouky zbavte nožiček a nakrájejte na menší kousky.

  10. V pánvi rozehřejte olivový olej, vložte houby a čerstvý tymián, dobře dosolte a dopepřete a nechte asi 10 minut opékat.

  11. Mezi tím v mixéru (food processoru - kutru) rozmixujte slité bílé fazole, datle, rozmačkaný česnek, tahini a sójovou omáčku.

  12. Přidejte lehce vychladlé houby a jednou či dvakrát zapulzujte, aby se houby maličko nasekaly, ale většina jich stále zůstala v celku.

  13. Směs přendejte do mísy, přidejte nasekané bylinky, strouhanku, citrónovou šťávu a vařenou rýži a promíchejte. Dle potřeby přidejte více strouhanky.

  14. Se směsí můžete pracovat ihned, nebo jí dát na pár minut ztuhnout do lednice.

  15. Ze směsi vypracujte 6 větších burgerů (měly by odpovídat velikosti houstiček), dejte na pečicí papír a potřete olivovým olejem.

  16. Pečte v troubě předehřáté na 210°C čtvrt hodiny, poté burgery obraťte a dopečte ještě dalších 15 minut.

  17. Po vyndání nechte plně vychladnout.

  18. Burgerové houstičky opatrně rozřízněte nožem na pečivo a krátce je na řezu opečte na pánvi.

  19. Poté spodek housky potřete hořčicí, proložte listem římského salátu a na ten navrstvěte avokádo rozmačkané s trochou černé soli (kala namak).

  20. Pokračujte opečeným burgerem, vrstvou grilovaných paprik a trochou natrhaného štěrbáku.

  21. Přiklopte horní částí housky, propíchněte špejlí, aby to celé lépe drželo pohromadě, a voila, můžete podávat!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!