Lanýžové risoto

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

250 g rýže na risoto (Arborio)
250 g kaštanových žampionů
2 šalotky
2dl kvalitniho suchého bílého vína
300 ml vývaru
150 g másla
200 g parmazánu
olivový olej
lanýžový olej
sůl
čerstvá bazalka
čerstvý mletý pepř
lanýáž (naložený v oleji)

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji orestujeme nasekanou salotku, přidáme neproplachnutou ryzi, orestujeme spolu se salotkou, zalijeme vinem, prikryjeme poklickou a nechame pomalejsim plamenem dusit do vyvareni se vina. Prilevame po malem mnozstvi vyvar, opet vzdy vyvarit tekutinu a pridavat dalsi. Na vedlejsi panvi orestujeme na lzicce masla a lanyzovem oleji zampiony a pridame je k risotu. Spolecne dusime do zmeknuti ryze. Podle chuti dosolime. Radeji mene, parmesan je slany dost.

  2. Kdyz je risoto hotove, vmichame do nej zbyle maslo a parmesan. Trochu parmesanu si nechame na posypani. Servirujeme na horkem taliri posypane parmesanem, nastrouhanym lanyzem, cerstve mletym peprem a zdobime bazalkou.

  3. Misto parmesanu lze pouzit goudu a misto zampionu hribky, misto lanyze cerneho, belolanyz obecny, ktery lze najit v Cechach v lese.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!