Kynuté koláčky staročeské

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
špetka soli
droždí
2 žloutky
70 g cukru
120 g másla (rozpuštěného)
2 lžíce oleje
250 ml mléka (vlažného)
400 g tvarohu
1 vejce
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
povidla
DROBENKA:
50 g hrubé mouky
40 g másla
40 g cukru
vejce (na potření)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosát mouku, vmíchat cukr, droždí, sůl, rozpuštěné máslo, olej, mléko, rozšlehané žloutky.

  2. Vypracuj těsto, které nech vykynout.

  3. Tvaroh, vejce a cukr rozmíchej do hladka.

  4. Připrav si drobenku.

  5. Těsto vyválet, nakrájet na menší čtverečky, do středu každého dej lžičku tvarohové náplně, zabal jako buchty, polož zabalenou částí na plech vyložený papírem na pečení a nech 15 minut pod utěrkou kynout.

  6. Do každého koláčku vmáčkni důlek, potři vejcem, do důlku dej povidla a posyp drobenkou. VPlech vložit do vyhřáté trouby a zvolna péct do zlatova.

  7. TIP - dá se dělat i s náplní makovou, jablkovou, ořechovou.

  8. Povidla nezapomeňte naředit kapkou rumu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!