Květák se sezamovou omáčkou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 400 g květáku
- 3 rajčata
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce celozrnné mouky
- 1 lžíce sezamové pasty
- sůl
- bílý pepř
- petrželová nať
- sůl
- Sezamová pasta:
- 1 šálek sezamových semínek
- 10 lžic olivového oleje
- špetka soli
Postup Květák se sezamovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Najprv pripravíme sezamovú pastu: Na suchej panvici opražíme sezamové semienka. Necháme vychladnúť. Potom ich so štipkou soli mixujeme chvíľu nasucho. Pridáme 5 lyžíc oleja a rozmixujeme. Pridáme zvyšok oleja a rozmixujeme na hladkú pastu. Pastu skladujeme vo fľaštičke na suchom a tmavom mieste.
Do zapekacej misky rozložíme ružičky karfiolu a na štvrťky narezané paradajky. Pod grilom zapekáme cca 10 minút.
Na oleji orestujeme múku, zalejeme vodou a vymiešame hladkú omáčku. Odstavíme z ohňa a vmiešame sezamovú pastu a biele korenie. Dosolíme.
Omáčkou zalejeme zeleninu a v rúre pečieme na 180°C dozlata. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.