Kváskové koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

Rozkvas:
100 g hladké mouky
100 g vody
1 polévková lžíce žitného kvásku
Těsto:
500 g hladké mouky
250 g mléka
50 g másla
1 vejce
3 polévkové lžíce cukru krystal
špetka soli
Náplň:
povidla
250 g tvarohu
1 žloutek
1 polévková lžíce medu
1 lžička rumu
Drobenka:
60 g polohrubé mouky
50 g másla
50 g cukru krystal

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas smícháme a necháme při pokojové teplotě v uzavřené nádobě přes noc kvasit 12 hodin.

  2. Druhý den ráno dejte do mísy mouku, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, vejce, cukr, sůl a rozkvas. Pokud máte robota, zpracuje těsto v robotu, jde to ale i v ruce. Těsto si zapracuji v misce a následně vyberu těsto na pracovní desku a důkladně zpracuji tak, aby se těsto odlepovalo od pracovní desky a bylo hladké. Trvá to cca 15 minut. Vypracované těsto přendáme do plastové misky a necháme kynout 2-4 hodiny (v závislosti na pokojové teplotě).

  3. Těsto rozdělíme na stejně velké kousky (já ho rozdělila na 22 ks po cca 50 g). Z těsta uděláme bochánky, které zploštíme dnem skleničky, kterou jsme předtím položili do mouky. Vznikne tak prostor na náplň. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a okraje koláčků potřeme bílkem. Plníme nejprve půl lžičkou povidel, poté lžící tvarohové náplně, nakonec posypeme drobenkou. Necháme ještě hodinu kynout na plechách. Troubu předehřejeme 180 stupňů horkovzduch a na dno vložíme plech s vodou. Pečeme se záparou cca 15-20 minut. Po vyndání z trouby přendáme na mřížku a přikryjeme vlhkou utěrkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!