Kváskové placky se zelím a uzeným bokem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g kvašeného zelí
150 g uzeného bůčku
půl lžičky soli
Rozkvas:
20 g žitného nebo pšeničného kvasu
120 g vody
100 g celozrnné mouky žitné
Těsto:
110-130 g vody
300 g pšeničné mouky chlebové
1,5 lžičky soli
lžička drceného kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Den předem umícháme rozkvas. Všechny suroviny spolu dobře promícháme a zakryté necháme v teple místnosti 12-14 hodin kvasit.

  2. V nepřilnavém hrnci rozpustíme drobně krájené kostičky uzeného bůčku, přidáme propláchnuté zelí, maličko vody, sůl a podusíme doměkka. Vody je třeba dát opravdu málo, jen tak, aby bylo zelí udušené, bez zbytečné vody kolem.

  3. K hotovému rozkvasu přidáme podušené zelí s uzeným a všechny další suroviny na těsto. Dobře promísíme a necháme asi 45-90 minut nakynout.

  4. Z nakynutého těsta pak lžící nabíráme hromádky (9-12), které na plechu s pečícím papírem nebo fólií roztlačíme do placičky o síle 1-1,5 cm. Necháme nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/20-25 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!