Veganský dort s mandarinkami (ovocem)

Recepty, Dorty

Suroviny

Vanilkové těsto:
320 ml vanilkového sojového mléka
2 ČL bílého vinného octa
100 ml olivového oleje
100 g třtinového cukru
300 g špaldové mouky
2 a 1/2 ČL prášku do pečiva
špetka soli
1 ČL vanilkového aroma (5 kapek vanilkových flav drops)
Tofu čokoládový krém:
1 balení hedvábného Silken Tofu
2 lžíce javorového nebo agáve sirupu
1 ČL kvalitního vanilkového extraktu nebo 3 kapky vanilkových flav drops
100 g čokoládových peciček
1/4 hrnku sojového mléka
Želé vrstva:
ovoce - mandarinky, jahody, broskve,...
agar
voda nebo šťáva z ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Formu o průměru 20-25 cm vymažeme rostlinným olejem nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C. Do mísy dáme mléko, smícháme ho s octem a necháme asi 5 minut stát. K mléku s octem přidáme olej, cukr a aroma a šleháme metličkou, dokud se cukr co nejvíce nerozpustí. V jiné míse smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. Poté po lžících přidáváme suchou směs do mokré, až nám vznikne krémové, hladké a tekuté těsto, které nalijeme do formy a pečeme 30-40 minut.

  2. Tofu, mléko, sirup a vanilku rozmixujte v mixéru na hladkou kaši. Ve vodní lázni či v mikrovlnce rozpusťtě čokoládu, nechte cca 5 minut chladnout. Rozřízneme korpus na půl, namažeme krémem, přiložíme druhou půlku korpusu a namažeme. Necháme si trochu krému na namazání okrajů.

  3. Na dort naskládáme ovoce. Připravíme agar podle návodu. Poté zalijeme, necháme chladnout. Až agar ztuhne namažeme okraje dortu zbytkem krému.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!