Meruňkový koláč s mandlemi a tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
na špičku nože kypřící prášek
120 g změklého másla
60 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
600 g kompotovaných, půlených meruněk
2 lžíce strouhanky
máslo na vymazání formy
Náplň:
2 tvarohy v kostce
1/4 l mléka
1 sáček vanilkového pudinku
citronová kůra z 1 citronu
cukr dle chuti
Smetanová poleva:
2 vejce
70 g cukru
200 ml smetany
1 lžíce pomerančového likéru nebo rumu
1 lžíce solamylu
100 g mandlových lupínků

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na těsto dáme do mísy a vše zpracujeme, zabalíme do folie a necháme 30 minut v lednici odpočinout. Zatím uvaříme z mléka, pudinkového prášku a cukru pudink, necháme zchladnout a přidáme citronovou kůru a tvaroh. Vše ušleháme.

  2. Těsto vyválíme a vyložíme s ním máslem vymazanou koláčovou formu o průměru 28 cm. Po celé ploše těsto propícháme vidličkou a stejnoměrně po celé ploše posypeme strouhankou. Nalijeme náplň, rozprostřeme ji a poklademe půlkami okapaných meruněk.

  3. Vejce, cukr, smetanu, likér, solamyl a mandlové lupínky smícháme a nalijeme na koláč.

  4. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut na 180 stupňů. Hotový koláč necháme na mřížce vystydnout a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!