Kvásková vánočka (z formy)

Recepty, Moučníky

Suroviny

20 g pravidelně krmeného pšeničného nebo žitného kvásku
110 g vody
110 g hladké mouky
– dobře promícháme a zakyryté necháme v teple asi 9-12 h kvasit.
(Vykvašený základ bude nakysle vonět a na povrchu se dělají kráterky“ od prasklých bublinek.)
Dále:
20 g vody
1 vejce
50 g měkké Hery
75 g cukru
špetka soli
strouhaná citrónová kůra
hrstka rozinek
260 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. k rozkvašenému základu přidáme postupně všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které zakryjeme fólií (nebo i s mísou uložíme do sáčku) a necháme v teple kynout.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, zformujeme do válečku a uložíme do vymazané formy na vánočku – vymazala jsem sádlem a lehce vysypala mandlovými lupínky. Těsto je vhodné i na zapletení vánočky, pouze bych ji, kvůli delší době kynutí před pečením, určitě z boků pod fólií, na které bude kynout, lehce zapřela, ať se nerozjede.

  3. Celou bábovku i s formou je dobré znovu nechat kynout v igelitu, neosýchá. Vykynutou vánočku jsem vložila do studené trouby, zapnula na 170°C a upekla. Vpíchnutím špejle zjistíme, jestli je vánočka dostatečně propečená a opatrně vyklopíme z formy. Zaplétanou vánočku, bez formy, je potřeba vložit do dobře vyhřáté trouby. Pokud bychom ji pekli jako tu ve formě, od studeného startu, na plechu by se hodně rozjela do stran.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!