Kvásková focaccia

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
25 g pšeničného nebo žitného kvásku
90 g vody
100 g hladké mouky
- všechny suroviny dobře umícháme a v teple místnosti necháme 8-10 hodin kynout
Dále:
250 g vody
400 g hladké mouky (např. T650)
1,5 rovné lžičky soli
3 lžíce olivového oleje
Na dohotovení před pečením:
2 lžíce olivového oleje
lžíce vody
rozmarýn
2-3 stroužky česneku
hrubá sůl

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a uhněteme volnější těsto, které vyškrábneme do olivovým olejem vytřené mísy a necháme asi 45 minut kynout. Pak těsto popřekládáme, dobře zakryjeme a uložíme přes noc do lednice.

  2. Před pečením vyložíme plech pečícím papírem nebo fólií a potřeme ho olivovým olejem. S citem vyškrábneme na plech nakynuté těsto a naolejovanými prsty ho důlkováním roztáhneme po větší části plechu – na výšku asi 2 cm.

  3. Oloupeme česnek a nakrájíme ho na malé hranolky, které pozapichujeme hluboko do těsta focaccie. Stejně tak napícháme jehličky čerstvého rozmarýnu, které otrháme z nastříhaných větviček, plochu těsta ještě můžeme ozdobit a dochutit malými rajčátky, které do těsta vtlačíme. V misce rozšleháme olivový olej se lžící vody a focacciu po celé ploše pokapeme. Posypeme ji hrubou solí a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220-230°C) dozlatova, cca 25-35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!