Kuřecí po sečuánsku

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

300 g kuřecího (2 větší stehenní řízky s kůží)
1 střední mrkev
1 malá cuketa
2 jarní cibulky
1/4 malé hlavičky bílého zelí
1-2 stroužky česneku
1 cm čerstvého zázvoru
3 houbičky shiitake nebo žampiony
1 chilli paprička
1 lžička sečuánského pepře
3 lžíce kokosového oleje
1 lžíce tmavé sojové omáčky
3 lžíce světlé sojové omáčky
1 lžíce vína Mirin
2 lžíce kukuřičného škrobu

Postup přípravy receptu

  1. Houby shiitake namočíme do teplé vody (měla jsem sušené plátky) a připravíme marinádu smícháním kukuřičného škrobu s vínem a jednou lžící světlé sojové omáčky. Vzniklou marinádu vetřeme z obou stran do vykostěných a na řízky upravených stehen. Kdo nemá rád, může kůžičku sundat ale právě ta je po usmažení krásně křupavá a dobrá. Dáme do chladu na cca 20 minut.

  2. Zatím očistíme a nakrájíme na nudličky zeleninu, najemno česnek, zázvor a chilli. Pepř rozdrtíme v hmoždíři. Na pánvi na oleji zvolna z obou stran osmažíme marinované maso. nejprve kůží nahoru. Lze udělat maso, uchovat v teple a na čistou pánev dát dělat zeleninu. Já používám raději dvě pánve nižší na maso a Wok na zeleninu.

  3. Do rozehřáté Wok (nebo jiné hlubší) pánve dáme 1 lžíci kokosového oleje a na něm necháme rozvonět česnek, zázvor a chilli. Přidáme mrkev, zelí, houby a promícháme. Po chvilce přidáme cuketu, bílou část cibulky a pepř, zlehka orestujeme a podlijeme zbytkem světlé a tmavou sojovou omáčkou. Promícháme, podle chuti můžeme dát sojovky víc a ještě lehce podlít vodou z hub nebo troškou vody. Zelenina by měla být jen na skus max. za 5 minut. Zeleninu smícháme s rýží nebo nudlemi. Podáváme posypané koriandrem a zelenou nasekanou natí cibulky. Maso nakrájíme na plátky a položíme na talíř k nudlím nebo rýži.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!