Kuře pečené se zeleninou,hříbky a brusinkami

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

kuře celé (nebo 4 stehna)
sůl
1/4 lžičky houbového koření (Vitana)
1 malý bobkový list
2 mrkve
1 petržel
celer (o velikosti 1/2 petržele)
1 lžíce másla
1 lžíce oleje
2 lžíce čerstvých brusinek (sušené 1 lžička)
2 větvičky čerstvého tymiánu
8 mladých kousků pravých hříbků
cibule
česnek
1 lžíce hladké mouky na zahuštění
vývar nebo voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Celé kuře rozdělíme na čtvrtky a z obou stran osolíme.

  2. V pekáčku si rozehřejeme máslo s olejem, přidáme do něj nahrubo nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata, pak přidáme na plátky pokrájený česnek a necháme rozvonět.

  3. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na plátky. Když česnek zavoní, vložíme připravenou zeleninu a restujeme jí, dokud nám nezačne pouštět barvu a vonět.

  4. Pak vložíme nasolené kuře a z obou stran opečeme. Nakonec přidáme pokrájené houby, brusinky a podlijeme horkou vodou do poloviční výšky masa.

  5. Vložíme koření, tymián, dle potřeby lehce dosolíme, přiklopíme pokličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Po půl hodině ztlumíne na 170°C a pečeme skoro do měkka. - Já maso dávám péct od začátku tzv. kůží dolů (zůstane tak šťavnaté a pojme do sebe všechny chutě). Teprve před koncem pečení maso obrátím a udělám mu barvu nahoře. - Dle potřeby maso podléváme,ale vždy jen trošku aby neplavalo.

  6. Měkké maso a zeleninu vyjmeme,šťávu vysmahneme na tuk a zasypeme moukou,kterou lehce orestujeme.Podlijeme vývarem a necháme asi 15 minut provařit.

  7. Do provařené a dochucené šťávy vložíme zpět maso se zeleninou a necháme ještě chvilku prohřívat.

  8. Šťáva by měla pustit na povrch tuk (glanc) a nemělo by jí být jako omáčky. Samozřejmě pokud si jí budete chtít udělat víc, tak si k tomu přizpůsobíte množství mouky a dobu prováření.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!