Krkovička v kefíru z papiňáku+smažené řízky

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

4 silnější plátky vepřové krkovice bez kosti(+2plátky navíc na smažení)
50 g obyčejné slaniny
2 cibule
100 ml smetany
1 pl hladké mouky
1 pl nasekaných zelených bylinek:
cibulová nať nebo petrželka
na marinádu
400 ml kefíru
3 pl hořčičné omáčky s pepřem
2 ks najemno pokrájených malých chilli papriček
pár najemno pokrájených lístků čerstvého rozmarýnu

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa opláchneme, osušíme, nařízneme na okrajích a naložíme do připravené marinády z výše uvedených surovin. Uložíme v uzavřené nádobě do druhého dne do lednice.

  2. Slaninu si nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do rozehřátého hrnce. Přidáme na hrubší kousky pokrájenou cibuli a vše 5 minut restujeme.

  3. Poté tuto směs odhrneme k okraji hrnce, vložíme plátky masa ze kterého jsme trochu nožem odškrábli marinádu a necháme maso po obou stranách prudce zatáhnout. Přidáme všechnu marinádu, promícháme, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na mírném plameni dusíme 15 minut.

  4. Po ochlazení a vypuštění přebytečného tlaku hrnec otevřeme, maso vyndáme bokem a ponorným mixérem vše dohladka rozmixujeme. Hrnec opět postavíme na oheň, omáčku uvedeme k varu, přilijeme smetanu s rozšlehanou moukou a necháme na mírném plameni za občasného promíchávání 10 minut provařit. Maso vložíme zpět do omáčky, přidáme nasekané bylinky, prohřejeme a můžeme podávat.

  5. Na přílohu se hodí rýže, knedlík i těstoviny.

  6. Smažené řízky. Ze zbývajících 2 plátků mírně setřeme marinádu a lehce obalíme ve strouhance.

  7. Na rozehřátém oleji v pánvičce rychle po obou stranách osmažíme, vložíme na pečící papír a dáme do předem vyhřáté trouby na 20-25 minut upéct.

  8. Pokud nechceme zapínat troubu, smažíme pozvolna na pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku do zlatavé barvy.

  9. Můžeme podávat s pečivem a zeleninovou oblohou, nebo s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!