Krkovička v kefíru z papiňáku+smažené řízky
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 4 silnější plátky vepřové krkovice bez kosti(+2plátky navíc na smažení)
- 50 g obyčejné slaniny
- 2 cibule
- 100 ml smetany
- 1 pl hladké mouky
- 1 pl nasekaných zelených bylinek:
- cibulová nať nebo petrželka
- na marinádu
- 400 ml kefíru
- 3 pl hořčičné omáčky s pepřem
- 2 ks najemno pokrájených malých chilli papriček
- pár najemno pokrájených lístků čerstvého rozmarýnu
Postup Krkovička v kefíru z papiňáku+smažené řízky
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa opláchneme, osušíme, nařízneme na okrajích a naložíme do připravené marinády z výše uvedených surovin. Uložíme v uzavřené nádobě do druhého dne do lednice.
Slaninu si nakrájíme na drobné kostičky a vložíme do rozehřátého hrnce. Přidáme na hrubší kousky pokrájenou cibuli a vše 5 minut restujeme.
Poté tuto směs odhrneme k okraji hrnce, vložíme plátky masa ze kterého jsme trochu nožem odškrábli marinádu a necháme maso po obou stranách prudce zatáhnout. Přidáme všechnu marinádu, promícháme, hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na mírném plameni dusíme 15 minut.
Po ochlazení a vypuštění přebytečného tlaku hrnec otevřeme, maso vyndáme bokem a ponorným mixérem vše dohladka rozmixujeme. Hrnec opět postavíme na oheň, omáčku uvedeme k varu, přilijeme smetanu s rozšlehanou moukou a necháme na mírném plameni za občasného promíchávání 10 minut provařit. Maso vložíme zpět do omáčky, přidáme nasekané bylinky, prohřejeme a můžeme podávat.
Na přílohu se hodí rýže, knedlík i těstoviny.
Smažené řízky. Ze zbývajících 2 plátků mírně setřeme marinádu a lehce obalíme ve strouhance.
Na rozehřátém oleji v pánvičce rychle po obou stranách osmažíme, vložíme na pečící papír a dáme do předem vyhřáté trouby na 20-25 minut upéct.
Pokud nechceme zapínat troubu, smažíme pozvolna na pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku do zlatavé barvy.
Můžeme podávat s pečivem a zeleninovou oblohou, nebo s bramborovou kaší.