Králík na slanině a zelené petrželi, sypaný křenem
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 2 králičí stehna nebo jakékoliv jiné králičí maso
- 1 lžíce másla
- 50 g slaniny
- 1 cibule
- 4 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželky
- 3 stroužky česneku
- cca 3 cm čerstvého křenu
- sůl
- pepř
- podle potřeby hladká mouka na zahuštění šťávy
Postup Králík na slanině a zelené petrželi, sypaný křenem
Postup přípravy receptu
-
Králičí stehna potřeme utřeným česnekem se solí a necháme je aspoň půl hodiny uležet.
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme na malé kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a nasekanou petrželku. Vše restujeme dozlatova a pak přidáme králičí maso.
Osmahneme z obou stran, podlijeme trochou vody a dusíme-nejlépe v tlakovém hrnci 15 minut. (V klasickém do poloměkka).
Poloměkké maso vyjmeme z hrnce, dáme je na pekáč a podlijeme vším, co zbylo v hrnci. Pečeme na barvu ještě asi 20-25 minut a během pečení podléváme.
Když má maso tu správnou barvu, vyjmeme je a šťávu přecedíme. Můžeme, ale nemusíme šťávu zahustit trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě.
Maso na talíři přelejeme šťávou a hustě posypeme čerstvým nastrouhaným křenem. Podáváme s rýží, bulgurem, bramborem, popřípadě s tarhoňou.