Kořeněný obrácený švestkový koláč s medovým karamelem

Recepty, Moučníky

Suroviny

100 g másla
3 lžíce medu
400 g švestek
----
4 vejce
1 špetka soli
80 g cukru krupice
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého badyánu
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky mletého kardamomu
(místo uvedeného koření můžete použít lžičku perníkové směsi)
100 g vlašských ořechů
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva (nebo jedlé sody)

Postup přípravy receptu

  1. Třetinu másla rozpusťte na pánvi a povařte s medem na zlatavý sirup. Omyté švestky vypeckujte a rozpulte. Na dno pečicím papírem vyložené formy nalijte sirup a řezem dolů vyskládejte švestky. Měla jsem švestky již zavařené půlené, tak nejsou tak úhledné.

  2. Zbylé změklé máslo utřete s cukrem, solí a kořením, zapracujte vajíčka, mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy.

  3. Těsto rozetřete na švestky a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 170 st.C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!