Rajčatové kuličky z mletého masa

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g mletého masa mix
1 rohlík nebo 2 ks tousty
1 cibule
3 rajčátka
1 lžíce protlaku lze nahradit i dobrým kečupem
1 lžíce bylinek:
pažitka
bazalka
libeček
3-5 stroužků česneku
800 g brambor
sůl
pepř
olej
zelenina na oblohu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve namočíme rohlík nebo toust do vlažné vody a přebytečnou vodu vymačkáme, 3 čerstvá rajčátka zbavíme šlupek (píchneme do rajčátka špičkou nože a vhodíme rajče do horké vody, stačí jim 30 sekund a šlupka jde krásně dolů) a rozmixujeme v robotu nebo nakrájíme na jemno, lepší je ten robot, aby to byly jen drobné kousky ale zase ne úplná kaše.

  2. Nyní vezmeme mleté maso, přidáme vymačkaný rohlík, jemně pokrájenou cibuli, lžíčku protlaku nebo kečupu, bylinky a nakonec rozdrcená rajčata. Ochutíme solí a pepřem dle vlastní chuti, důkladne promícháme a necháme 10 minut v lednici aby se chutě promíchaly.

  3. Po 10 minutkách z masa tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech s pečícím papírem, pečeme při 180°C asi 10 minut až jsou krásně zlatavé.

  4. Mezitím si na pánvi do zlatova opečeme brambory ve slupce, brambory omyjeme, nakrájíme na kostičky a vhodíme do pánve, stačí jim 5-10 minut dle velikosti na mírném plameni, poté necháme okapat na ubrousku. (BRAMBORY LZE DĚLAT I V TROUBĚ BEZ TUKU.)

  5. Nakonec v pánvi rozpustíte buď v oleji nebo na másle rozmačkaný česnek a tím hotové jídlo trošku zakápněte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!