Kokosky s chia marmeládou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Chia marmeláda
čerstvé či mražené ovoce
chia semínka
sladidlo:
javorový sirup
agávový sirup
stévie
cukr (apod.)
další dochucovadla:
citronová šťáva
máta
vanilka (apod.)
Kokosky:
1,5 hrnku dobrého strouhaného kokosu
nejméně 1 hrnek dobrého strouhaného kokosu na výrobu kokosového másla
1 hrnek mletých mandlí (jestli chcete kokosky světlé, použijte loupané mandle)
1/2 hrnku (nebo trochu méně) javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu nebo troška vanilkových semínek
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Marmeláda: Postup při výrobě marmelády se liší dle toho, jestli používáte čerstvé nebo mražené ovoce.

  2. U čerstvého stačí, když ovoce rozmačkáte mačkadlem na brambory nebo vidličkou (ev. můžete rozmixovat mixérem, ale nemělo by to být úplně do hladka, jestli nechcete místo marmelády želé), přidáte 1 vrchovatou lžíci chia semínek na 1 hrnek ovoce, dosladíte a dochutíte dle chuti, dobře promícháte a necháte ztuhnout pár hodin (nebo ideálně přes noc) v lednici.

  3. Mražené ovoce je lepší povařit. Dejte ho do rendlíku, přiveďte spolu se sladidlem k mírnému varu a asi po 5ti minutách přidejte chia semínka (opět cca lžíci na hrnek ovoce, nemusí být vrchovatá). Vařte přibližně čtvrt hodiny, dokud směs nezhoustne, poté sundejte z ohně a vmíchejte další příměsi (vanilku apod.). Nechte vychladnout v lednici, marmeláda v chladu ještě trochu ztuhne. Kokosky: Na kokosky si nejdříve připravte kokosové máslo.

  4. Kokos (nemělo by ho být kvůli dobrému mixování méně než 1 hrnek) dejte do mixéru (resp. food processoru) a cca 8 minut mixujte na nejvyšší rychlost. Občas setřete strany mixéru stěrkou.

  5. Po několika minutách mixování kokos pustí tuk a získáte chutné a tekuté kokosové máslo.

  6. Skladujte v lednici, kde máslo ztuhne. Troubu předehřejte na 130°C a v míse smíchejte 1 a 1/2 hrnku kokosu s mandlemi, přidejte javorový sirup, 1/4 hrnku povoleného kokosového másla, vanilku a sůl a dobře promíchejte.

  7. Směs bude měkká a lepivá. Lžičkou nebo rukama přendavejte menší porce na papírem vyložený plech, poté trochu splácněte a vařečkou vytvarujte uprostřed důlek. Ten naplňte marmeládou.

  8. Pečte cca 35-40 minut (jestli nemáte příliš spolehlivou troubu, kokosky dobře hlídejte a v půlce pečení plech obraťte), můžete též péct cca na 110°C horkovzduch. Po vyndání nechte ještě asi 10 minut dojít na plechu, poté přendejte na pečící rošt. Kokosky budou možná ještě trochu měkké, ale chladnutím se zpevní.

  9. Kokosky jsou výborné - na povrchu křupavé, uvnitř měkké a šťavnaté, marmeláda dodá trošku potřebné vláčnosti a kyselosti (já použila jahodovou s citronovou šťávou).

  10. Super na doma k čaji, kde vám nádherně provoní celou kuchyň, ale výborně budou chutnat i jako svačinka na cestách.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!