Košíčky se želé

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
140 g Hery nebo másla
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička nastrouhané citronové kůry
Náplň:
Pozor vše musí mít stejnou teplotu
500 ml mléka
100 g Hery nebo másla
120 g krupicového cukru
2 balíčky vanilkového pudinku
1 balíček vanilkového cukru
2-3 lžíce zakysané smetany
dochucení
rum nebo vaječný likér
Dohotovení:
barevné ovoce
1 balíček dortového želé

Postup přípravy receptu

  1. Heru/máslo nakrájíme na malé kousky a zpracujeme s prosátou moukou, moučkovým cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou na hladké těsto. Zabalíme je do fólie a uložíme do chladničky odležet.

  2. Pak kousky těsta vtlačujeme do kovových formiček na košíčky, dno propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 18 minut. Po upečení necháme ve formičkách mírně vychladnout a vyklopíme.

  3. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Nebo přikryjeme fólií.

  4. Heru vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny a spojíme s pudinkovým krémem.

  5. Přidáme zakysanou smetanu a vše dohromady vyšleháme elektrickým robotem na hladký krém. Přichutíme rumem.

  6. Krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme do upečených košíčků. Pozor! Krémem šetřete.

  7. Ovoce nakrájíme na kousky, košíčky ozdobíme a dáme do chladničky ztuhnout.

  8. Dortové želé uvaříme podle návodu výrobce. Košíčky namáčíme do želé.

  9. Ovoce je chráněno před oxidací a krásně se leskne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!