Koblížky jednotlamky (mini koblihy)

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g bílého jogurtu
50 g vody
300-320 g hladké mouky
1 žloutek
2 vanilkové cukry
30 g změklého másla
lžíce rumu
strouhaná citronová kůra
špetka soli
15 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme vláčné volnější (řidší) těsto, které necháme asi 30-45 minut kynout.

  2. Poté těsto promísíme a pomoučněnou malou lžičkou z něj vykrajujeme kousky, které ukládáme na moukou posypaný stůl. (Nebo těsto vyškrábneme na pomoučený stůl všechno, urovnáme ho do nízkého čtverce či obdélníku, svrchu také pomoučíme a kovovou kartou nakrájíme – nejprve na pruhy, ty pak na kousky.)

  3. Než vypotřebujeme všechno těsto a rozehřejeme v hrnci olej, koblížky nakynou. Usmažíme je ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dorůžova, z každé strany cca 50-80 vteřin, olej nesmí bublat, ale kolem koblížků jenom perlit. Hotové vytahujeme děrovanou naběračkou na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk z povrchu koblížků. Můžeme je všechny svrchu jen pocukrovat nebo na každý koblížek lžičkou kápneme kousek marmelády a teprve pak pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!