Dort pletení pro babičku

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
12 ks vajec 
1 lžička kypřícího prášku 
100 ml oleje 
300 g polohrubé mouky 
300 g cukru krupice
ml kakaa
Náplň:
višňový džem
krém z mascarpone
máslový krém
mléčný marcipán

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků.

  2. Ve větší míse elektrickým šlehačem ušleháme bílky na tuhý sníh. Postupně zašleháváme cukr a žloutky, přidáme olej a mouku s kypřícím práškem. Piškotové těsto opatrně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy 26 cm.

  3. Piškot pečeme na 170 °C asi 45 minut.

  4. Po upečení vyndáme piškotové korpusy z trouby a necháme na mřížce vychladnout.

  5. Druhý den korpus rozříznu na 3 díly, potřu první díl višňovou marmeládou na který položím druhý díl korpusu, ten potřu krémem z mascarpone a položím třetí bílý díl. Celý třetí díl potřu máslovým kakaovým krémem a dám ztuhnout, pak pokládám potahovací hmotu (fondán).

  6. Krém z mascarpone: Vyšlehám 1 šlehačku s 500 g mascarpone s 2 sáčky ztužovače na šlehačku a s cca 70 g moučkového cukru. Nakonec vmíchám 1 PL holandského kakaa.

  7. Máslový krém: 1,2 dl mléka spolu s 2 lžícemi solamylu s 1 žloutkem, 4 lžícemi cukru, 1 lžicí rumu vymícháme na sporáku v hustší kaši, kterou necháme vychladnout a pak vyšleháme spolu s 10 dkg měkkého másla na krém (a kakao PL).

  8. Mléčný falešný marcipán: 200 g sušeného polotučného mléka, 200 g moučkového cukru, 3 lžíce kukuřičného sirupu(nebo med), 2 lžičky oleje, mandlová tresť a voda.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!