Dort Zadek pro šéfa

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
12 ks vajec 
1 lžička kypřícího prášku 
100 ml oleje 
300 g polohrubé mouky 
300 g cukru krupice
kakao
punčovina (piškot, marmeláda, krém, rum)
Náplň:
višňový džem
krém z mascarpone
máslový krém
fondánová potahovací hmota

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků.

  2. Ve větší míse elektrickým šlehačem ušleháme bílky na tuhý sníh. Postupně zašleháváme cukr a žloutky, přidáme olej a mouku s kypřícím práškem. Piškotové těsto opatrně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy srdce a 2x do kulaté formy 16 cm.

  3. Já jsem udělala 1x srdce bílý piškot a 1x srdce kakaový piškot nižší.

  4. Jeden piškot 16 cm jsem rozpůlila na půlky zadku a jeden jsem použila na výrobu tvarovací punčoviny.

  5. Piškot pečeme na 170 °C asi 45 minut.

  6. Po upečení vyndáme piškotové korpusy z trouby a necháme na mřížce vychladnout.

  7. Druhý den bílý korpus srdce rozříznu na 2 díly, potřu první díl višňovou marmeládou na něj položím druhý díl kakaového korpusu, ten potřu krémem z mascarpone a položím třetí bílý díl.

  8. Celý třetí díl potřu máslovým kakaovým krémem, a položím vykrojené dvě kolečka z piškotu a z punčoviny vytvaruji pozadí:-)potřu máslovým krémem a dám ztuhnout, pak mokrýma rukama krém vyhladím a pokládám potahovací hmotu (fondán).

  9. Krém z mascarpone: Vyšlehám 1 šlehačku s 500 g mascarpone s 2 sáčky ztužovače na šlehačku a s cca 70 g moučkového cukru. Nakonec vmíchám 1 PL holandského kakaa.

  10. Máslový krém: 1,2 dl mléka spolu s 2 lžícemi solamylu s 1 žloutkem,4 lžícemi cukru,1 lžicí rumu vymícháme na sporáku v hustší kaši, kterou necháme vychladnout a pak vyšleháme spolu s 10 dkg měkkého másla na krém a kakao PL.

  11. Potahovací hmotu jsem koupila hotovou, tu barvím gel. potr. barvami a kakaem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!