Klobásky cigárového typu

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Suroviny na 5 kg výrobku:
2 kg vepřové kýty
3 kg bůček
koření:
10 g kmínu celého
10 g mletého černého pepře
6 g muškátového oříšku
10 dkg rychlosoli (pragandy)
1 kávová lžička moučkového cukru
8-10 m skopová střívka(jedlého kolagenového střeva kalibru 17 - 19)

Postup přípravy receptu

  1. Kýtu a bůček pomeleme na šajbě číslo 8. Vložíme do vhodné nádoby a přidáme koření a rychlosůl a velice dobře propracujeme, až ze zhotovené koule míchaného masa se lepí na dlaň.

  2. Na narážečku dám nástavec o průměru 12 mm a nasunu střeva.

  3. Pomalým tlačením plním střeva tak, aby byly klobásky pevné, ale šly lehce tvarovat do potřebné délky. Pokud nemáte narážečku, jde použít i mlýnek s nástavci, ale je to zdlouhavá práce.

  4. Takto naplněná střeva uložím do chladu na dobu 48 hodin. Před uzením je otřu dosucha a vložím do předem vyhřáté udírny na 60 °C a udím (bukem)cca 8-9 hodin při této teplotě.

  5. V polovině uzením přehodím tyče a po době sedmi hodin uzení ochutnám a rozhodnu se, jak ještě dlouho pokračovat. Já udil těch 9 hodin, ale už jsem přesvědčen, že těch 8 bohatě stačí s podmínkou udržování teploty v rozmezí 55 a 65 °C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!