Klobásky cigárového typu
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Suroviny na 5 kg výrobku:
- 2 kg vepřové kýty
- 3 kg bůček
- koření:
- 10 g kmínu celého
- 10 g mletého černého pepře
- 6 g muškátového oříšku
- 10 dkg rychlosoli (pragandy)
- 1 kávová lžička moučkového cukru
- 8-10 m skopová střívka(jedlého kolagenového střeva kalibru 17 - 19)
Postup Klobásky cigárového typu
Postup přípravy receptu
-
Kýtu a bůček pomeleme na šajbě číslo 8. Vložíme do vhodné nádoby a přidáme koření a rychlosůl a velice dobře propracujeme, až ze zhotovené koule míchaného masa se lepí na dlaň.
Na narážečku dám nástavec o průměru 12 mm a nasunu střeva.
Pomalým tlačením plním střeva tak, aby byly klobásky pevné, ale šly lehce tvarovat do potřebné délky. Pokud nemáte narážečku, jde použít i mlýnek s nástavci, ale je to zdlouhavá práce.
Takto naplněná střeva uložím do chladu na dobu 48 hodin. Před uzením je otřu dosucha a vložím do předem vyhřáté udírny na 60 °C a udím (bukem)cca 8-9 hodin při této teplotě.
V polovině uzením přehodím tyče a po době sedmi hodin uzení ochutnám a rozhodnu se, jak ještě dlouho pokračovat. Já udil těch 9 hodin, ale už jsem přesvědčen, že těch 8 bohatě stačí s podmínkou udržování teploty v rozmezí 55 a 65 °C.