Buřty / klobásky v leču pečené
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Množství přibližné, dle počtu strávníků:
- 6 - 8 špekáčků nebo menších klobásek, dle velikosti
- 5 větších bílých paprik (nebo v kombinaci s barevnou)
- 5 větších masitých rajčat
- 2 větší cibule
- 1 lžička mleté sladké papriky, nejlépe maďarské
- 2 stroužky drceného česneku
- sůl
- pepř mletý
- 1 lžíce hořčice plnotučné - není nutná
- chilli paprička - není nutná
Postup Buřty / klobásky v leču pečené
Postup přípravy receptu
-
Do pekáčku pokrájíme na silnější nudličky očištěnou, nejlépe bílou větší papriku, cibuli, nasekaný česnek a na čtvrtky pokrájená rajčata. Kdo chce, může rajčata předem oloupat, ale během pečení slupku z rajčat, protože je ve větších kusech, dobře odstraníme i tak. Tuk nepoužíváme, jelikož špekáčky nebo klobásky jsou už tak dost tučné a je to zbytečné. Zeleninu osolíme, okořeníme pepřem a paprikou (není nutné, ji nechávat předem na tuku zpěnit), v pekáčku promícháme a naskládáme na ni po stranách pokrájené špekáčky nebo menší klobásky.
Pekáček zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů a pečeme cca 15-20 minut. Pak odklopíme a dopékáme do opečení špekáčků a zeleniny. Dle potřeby opatrně promícháme a uzeninu otočíme. Ze zeleniny by se měla během odklopení, odpařit přebytečná voda a konzistence zeleniny by neměla být příliš tekutá.
Pečením špekáčky nebo klobásky pustí šťávu a zeleninu dochutí, takže to nepřeženeme s jejím solením. Do syrové zeleniny podle chuti můžeme přidat lžíci plnotučné hořčice, dodá zelenině šmrnc. Stejně tak můžeme dle chuti přidat i chilli papričku, pokud máme rádi ostřejší chutě. To vše už záleží na chuti každého.
Podáváme nejlépe s chlebem a vychlazeným pivem.