Buřty / klobásky v leču pečené

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

Množství přibližné, dle počtu strávníků:
6 - 8 špekáčků nebo menších klobásek, dle velikosti
5 větších bílých paprik (nebo v kombinaci s barevnou)
5 větších masitých rajčat
2 větší cibule
1 lžička mleté sladké papriky, nejlépe maďarské
2 stroužky drceného česneku
sůl
pepř mletý
1 lžíce hořčice plnotučné - není nutná
chilli paprička - není nutná

Postup přípravy receptu

  1. Do pekáčku pokrájíme na silnější nudličky očištěnou, nejlépe bílou větší papriku, cibuli, nasekaný česnek a na čtvrtky pokrájená rajčata. Kdo chce, může rajčata předem oloupat, ale během pečení slupku z rajčat, protože je ve větších kusech, dobře odstraníme i tak. Tuk nepoužíváme, jelikož špekáčky nebo klobásky jsou už tak dost tučné a je to zbytečné. Zeleninu osolíme, okořeníme pepřem a paprikou (není nutné, ji nechávat předem na tuku zpěnit), v pekáčku promícháme a naskládáme na ni po stranách pokrájené špekáčky nebo menší klobásky.

  2. Pekáček zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů a pečeme cca 15-20 minut. Pak odklopíme a dopékáme do opečení špekáčků a zeleniny. Dle potřeby opatrně promícháme a uzeninu otočíme. Ze zeleniny by se měla během odklopení, odpařit přebytečná voda a konzistence zeleniny by neměla být příliš tekutá.

  3. Pečením špekáčky nebo klobásky pustí šťávu a zeleninu dochutí, takže to nepřeženeme s jejím solením. Do syrové zeleniny podle chuti můžeme přidat lžíci plnotučné hořčice, dodá zelenině šmrnc. Stejně tak můžeme dle chuti přidat i chilli papričku, pokud máme rádi ostřejší chutě. To vše už záleží na chuti každého.

  4. Podáváme nejlépe s chlebem a vychlazeným pivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!