Kančí kýta s brusinkovou omáčkou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

700 g kančí kýty
2 cibule
2 mrkve
1 petržel
1/2 menšího celeru
2 pl sádla
1 pl rybízové marmelády
2 pl brusinkového kompotu
1-2 lžičky plnotučné hořčice
1-2 pomeranče
1/2 lžičky muškátu
150 ml červeného vína
koření na divočinu
sůl
voda cca 1 l
(jíška)
1 pl sádla
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Den předem očistíme a odblaníme kančí kýtu. Osolíme, obalíme v koření na zvěřinu. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne v lednici.

  2. Nachystáme pekáč s poklicí a troubu zapneme na 200°C. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibule očistíme a nakrájíme na hrubo. Pomeranče oloupeme a nakrájíme na větší kousky.

  3. Do pekáče dáme rozpustit sádlo, přidáme cibule a zeleninu, restujeme, přidáme maso a ze všech stran opečeme. Přidáme nachystané pomeranče, podlijeme vodou, asi do 2/3 masa, vložíme do vyhřáté trouby.

  4. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme pod poklicí 1,5-2 hodiny do měkka.

  5. Maso vyjmeme a uložíme na teple. Vše v pekáči rozmixujeme, přelijeme do hrnce a dáme vařit.

  6. Přidáme muškát, marmeládu, brusinky a jíšku (na sádle osmahlá mouka), provaříme. Přilijeme víno, krátce provaříme. Můžeme přidat šťávu z pomeranče, případně dosolit. Podáváme s houskovým či bramborovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!