Velikonoce vesele Žloutková velikonoční kuřátka

Recepty, Cukroví

Suroviny

6 velkých vajec pokojové teploty
110 g lískovooříškového nugátu
3 lžičky ořechového likéru nussino
2 lžičky mletého cukru
1 lžička změklého másla
70 g bílé čokolády
3/4 lžíce kukuřičného sirupu
slunečnice v barevném cukru (viz tipy a triky)

Postup přípravy receptu

  1. Pomocí špičky ostrého nože provrtejte do každého vajíčka malou dírku a vložte je do kastrůlku se studenou vodou.

  2. Nad středně silným plamenem je uveďte k varu, ztlumte na minimum a vařte 8 minut.

  3. Mezitím si vytvořte hmotu na skořápky ze 70g bílé čokolády a ¾ lžíce kukuřičného sirupu podle tohoto postupu (http://www.foodstyle.cz/products/ozdobte-si-dort-modelovaci-cokoladou/). Uložte ji zchladnout do lednice.

  4. Uvařená vejce pořádně zchlaďte pod studenou vodou (nechte je alespoň 3 minuty chladit) a oloupejte skořápky.

  5. Žloutky oddělte od bílků a přesuňte do větší mísy. Pomocí vidličky je rozmělněte na hladkou kaši. Tu oslaďte 2 lžičkami mletého cukru a přilijte 3 lžičky ořechového likéru.

  6. Nakonec přidejte 1 lžičku změklého másla a vypracujte v jednolitou hmotu (můžete ji ještě promixovat ponorným mixérem, aby byla úplně hladká).

  7. Přikryjte ji potravinovou fólií a uložte do lednice ztuhnout.

  8. Z nugátu vytvarujte 15 kuliček (kousek si nechte stranou na oči) a vložte je asi na 10 minut do mrazničky.

  9. Zatímco nugát i žloutkové těsto“ tuhnou, nechte při pokojové teplotě mírně povolit čokoládovou potahovací hmotu, pořádně ji propracujte a rozválejte ji na lince přes plát potravinové fólie.

  10. Pomocí menší skleničky vykrájejte z hmoty 15 koleček.

  11. Malými nůžkami vystříhejte z okrajů koleček ostré špičky (zlomky skořápek).

  12. Vychladlou žloutkovou hmotu obalte kolem ztuhlých kuliček nugátu a vytvarujete kuličky. Uložte je asi na 10 minut do mrazničky.

  13. Mezitím si z odloženého kousku nugátu vytvarujte malé kuličky na očka a dejte tak na 2 minuty ztuhnout do mrazáku.

  14. Žloutkové kuličky obalte v čokoládové hmotě, čímž kolem kuřátka vytvoříte odlomenou skořápku.

  15. Vychladlými nugátovými očky ozdobte kuřátka.

  16. Nakonec umístěte zobáček z barevné slunečnice a máte hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!