Jidáše velikonoční

Recepty, Moučníky

Suroviny

60 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
300 ml (12%) smetany
40 g droždí
2 žloutky
150 g změklého másla
citronová kůra z 1 citrónu nastrouhaná
2 lžičky citronové šťávy
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce na potření
med na pokapání

Postup přípravy receptu

  1. Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek.

  2. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.

  3. Na závěr přilijte vlažnou smetanu.

  4. Zadělejte těsto;pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

  5. Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160 °C.

  6. Plech potáhněte pečicím papírem.

  7. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky.

  8. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.

  9. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby.

  10. Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!