Jemná hořčičná polévka s celerem a smetanou

Recepty, Polévky

Suroviny

1 středně velká cibule nakrájená najemno
200 g jemně nastrouhané celerové bulvy
1,3 l zeleninového vývaru
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
4 lžíce oleje
200 g kysané smetany
200 ml mléka
1 středně velká žlutá paprika nakrájená nadrobno
2 lžičky pikantní (francouzské hořčice)
1 - 2 lžičky obyčejné hořčice (podle chuti)
kurkuma, libeček, pažitka, 4 lístky šalvěje, 1 bobkový list,
sůl, bílý pepř, cukr podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji a másle zpěníme cibulku, přidáme celer a krátce osmahneme. Pak přisypeme mouku, asi tři až čtyři minuty mícháme a postupně zaléváme studeným vývarem.

  2. Do hrnce vložíme papriku, bobkový list, libeček a šalvěj. Provaříme a po 20 minutách, vyjmeme bobkový list, šalvěj a libeček a ponorným mixérem rozmixujeme. Vrátíme zpět na kamna a vmícháme hořčici.

  3. Ve 200 ml mléka pak rozmícháme kysanou smetanu a přilijeme ji do polévky. Dochutíme kurkumou, solí a pepřem a podáváme se smaženými patronkami (viz poznámka) nebo ztraceným vejcem, zdobíme bylinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!