Jarní fazolačka s mrkví a jinou zeleninou

Recepty, Polévky

Suroviny

1 větší mrkev (cca 20 cm)
1 porek i s kouskem zeleného (cca 20 cm)
2 brambory
1 plechovka sterilovaných fazolí ve slaném nálevu (425 ml)
1 plechovka krájených rajčat v rajčatové omáčce (400 ml)
1,5 l zeleninového vývaru nebo voda a zeleninový bujon Natura
1 PL Hrašky na zahuštění (nebo hl. mouka)
Kousek másla
Sůl
pepř
mletý koriandr, lze i tymián – dle chuti
Bylinky dle našeho výběru (pažitka, petrželka, bazalka, libeček)

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na drobné kousky, sousta. Orestujeme na rozehřátém másle a zalijeme vývarem, okořeníme. Pokud máme sušené bylinky, přidáme při vaření, pokud už čerstvé, nevaříme, přidáme až úplně na konci.

  2. Pomalým varem perlíme ne úplně do měkka (ještě se bude vařit). Já vařila cca 8 min.

  3. Mezitím si scedíme fazole a odložíme. Scedíme i rajčata, ale jejich šťávu zachytíme do hrníčku – mělo by jí být asi 2 dcl. Do této šťávy vsypeme vrchovatou 1 PL hrašky, nebo jen hladké mouky a důkladně rozkvedláme.

  4. Vlijeme do polévky a provaříme asi 15 - 20 minut, podle toho, jak máme rádi měkkou zeleninu.

  5. Vsypeme fazole a rajčata, důkladně vše zamícháme a už nevaříme. Dochutíme, přidáme např. pokrájený kousek zelené části pórku, bylinky a necháme asi 10 min spojit chutě. Byla by i možnost nechat si pár fazolí a rajčat stranou, polévku rozmixovat v hladký krém a ten zbytek tam pak vrátit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!