Jahodový dortík pro Miky

Recepty, Dorty

Suroviny

KORPUS:
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli
KRÉM:
250 g másla
150 g cukru
jahody (rozvařené s cukrem)
želatinový ztužovač
vanilkový puding - hustý
Jahodový přeliv: jahody
cukr (rozvařit)
přidat želatinový ztužovač

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.

  2. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a nekolikanásobně nenabyde, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla bát téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).

  3. Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

  4. Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.

  5. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 minut. Po 40 minutách zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 minut odpočinout.

  6. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

  7. Krém: Puding uvařit,nechat vychladit. Vše vyšlehat, žel. ztužovač použít dle návodu.

  8. Jahodový přeliv: jahody s cukrem povařit, na závěr přidat trochu žel. ztužovače, ne moc, mělo by to být tekutější.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!