Jáhelník s ovocem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

300 g jáhel (v suchém stavu)
200 ml vody
250 ml mléka
3 vejce
3 lžíce medu
3 velké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce)
hrst rozinek
1 lžíce skořice
hrst nasekaných oříšků
špetka soli
máslo na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly spařte dvakrát vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu.

  2. Jáhly vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly nechte chvilku vychladnout a poté k nim přidejte 3 žloutky, 3 lžíce medu, rozinky, skořici a oříšky.

  3. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy.

  4. Vršek jahelníku poklaďte nakrájeným ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200°C cca 25-30 minut.

  5. Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany a posypte skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!