Jablečné koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
100 g Hery
1 vejce
1 žloutek
100g cukr krupice
špetka soli
1/2 kostky droždí
200ml mléka
Drobenka:
100g cukru krupice
100g hrubé mouky
lžička Hery nebo másla
Náplň:
1,5 kg jablek(i méně)
100-150 g cukru
špetka skořice (popřípadě skořicový cukr)
Vajíčko na potření upečených koláčů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny si dáme v pořadí tekuté-sypké do pekárny a zapneme program těsto. Samozřejmě lze těsto vypracovat i ručně.

  2. Po vykynutí těsta si jej nakrájíme na kusy, vyválíme váleček a krájíme si kousky, podle toho, jak velké chceme mít koláče. Z každého kousku vytvarujeme kuličku, tu rozplácneme na plech s pečícím papírem tak, aby uvnitř vznikla prohlubeň na jablka.

  3. Jablka si oloupeme, nastrouháme, vložíme do hrnce a podusíme asi 10 minut s cukrem a skořicí. Necháme vychladit a plníme na koláče. Je lépe si jablka připravit před těstem.

  4. Na jablka dáme posypku z cukru krupice, másla a hrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut, hlídáme, aby měly správnou, růžovou barvu. Upečené koláčky potřeme vajíčkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!