Hrnečkový třený koláč se švestkami, mákem a drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Hrnečky používám na běžný plech 250 ml, na malý plech 150 ml:
2,5 hrnečku polohrubé mouky
3/4 hrnečku cukru krupice
200 g másla pokojové teploty (nebo hery)
3 vejce
špetka soli
švestky
1/2 hrnku mletého máku
+ 1 lžička makového oleje (není nutný ale dobrý)
1 vanilkový cukr
dle kyselosti švestek a chuti lze přidat cukr
Drobenka:
1 hrnek dětské krupičky
2 lžíce cukru
50 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Švestky omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme (množství podle velikosti plechu). Plech vyložíme pečícím papírem nebo podložkou na pečení. Zapneme troubu na 170-180°C.

  2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Pomocí šlehače ušleháme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáme žloutky. Bílky ušleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Do žloutkové pěny přidáme prosátou mouku a malou část sněhu, dobře promícháme, přidáme ostatní sníh a už jen ručně metličkou obracením lehce vmícháme do těsta.

  3. Těsto vlijeme na plech a uhladíme stěrkou, poklademe rovnoměrně 2x naříznutými půlkami švestek (aby byly rovné), posypeme makovou směsí, drobenkou a dáme péct dozlatova (cca 25-30 minut). Upečený koláč dáme na mřížku vychladnout a podáváme lehce poprášený moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!