Pštrosí vejce - pečená

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Množství dle počtu osob:
míchané mleté maso
strouhanka ze starších (ne tvrdých) rohlíků
vejce
vařená vejce (dle počtu porcí)
cibule drobně pokrájená
česnek dle chuti, nastrouhaný
voda
sůl
pepř mletý
koření na mleté maso (není nutné)
paprika (sladká nebo s troškou pálivé)
majoránka dle chuti
olej
bylinky dle chuti
měkký sýr - přírodní, tavený, Lučina, žervé

Postup přípravy receptu

  1. Směs z mletého masa připravíme buď podle vlastního osvědčeného receptu na sekanou či karbanátky, nebo ji ochutíme kořením na mletá masa a smícháme s vejcem a strouhankou.

  2. Nebo umícháme pro 4 osoby směs z cca 500 gramů mletého masa, 2 nastrouhaných česneků, 1 drobně pokrájené cibule, lžičky papriky a majoránky, 1 vejce, 70 ml vody a strouhanky ze dvou starších rohlíků, osolíme, opepříme a dobře propracujeme.

  3. Vařená vejce (4) oloupeme, opatrně vyndáme žloutek, který můžeme přidat do směsi mletého masa nebo sníst, udělat pomazánku...

  4. Měkkým sýrem (Veselá kráva...) naplníme prostor po žloutcích. Místo sýru můžeme použít lučinu, žervé, kozí sýr... Sýr můžeme i ochutit podle toho, co máme rádi: česnek, bylinky, koření...

  5. Naplněné vejce obalíme v mleté směsi, hezky uplácáme mokrou rukou, aby nikde nezůstal vzduch a masové koule - pštrosí vejce - klademe na olejem vymaštěný pekáček.

  6. Podáváme s bramborovou kaší, vařeným bramborem nebo pečivem a zeleninou, okurkovým salátem...

  7. Někdo pštrosí vejce ještě obaluje v trojobalu, nám to víc chutná bez něj a se sýrovou náplní místo žloutku, která se dá dochutit pokaždé jinak.

  8. Pštrosí vejce můžeme použít i jako rychlé pohoštění. Upečeme si je předem, pak za studena pokrájíme na plátky nebo měsíčky...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!