Hruškový hrnečkový koláč s pudinkovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
3 hrnky hladké mouky
3 lžíce cukru
3/4 Hery nebo jiného tuku
1 vejce
5 lžic mléka
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
(nebo 1 lžičku jedlé sody)
špetku soli
Nápln:
400 ml mléka
1 pudinkový prášek (vanilkový, karamelový, mandlový,...)
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
5 středních hrušek
200 ml vody
1-2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
hrstka rozinek
hrstka sekaných ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Na vál nasypeme mouku, kterou smícháme s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, pak přidáme změklou Heru, mléko, a vypracujeme hladké těsto. To pak uložíme přibližně na půl hodiny do ledničky.

  2. Mezitím připravíme náplň: Hrušky očistíme, nakrájíme na kostičky a vložíme do vody spolu se skořicí, hřebíčkem, cukrem a vanilkovým cukrem. Promícháme, přivedeme k varu a necháme dusit, dokud hrušky trochu nezměknou (přibližně 15 minut).

  3. Pudinkový prášek a lžíci mouky rozmícháme s trochou mléka, vlijeme do zbytku horkého mléka, smíchaného s máslem a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté odstavíme.

  4. Dále tento hustý pudink přidáme do hrušek, které nám zatím změkly, spolu s rozinkami, sekanými ořechy a důkladně vše promícháme.

  5. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na dva díly: první rozválíme na plech vyložený pečicím papírem, nalijeme na něj hruškovou náplň a rovnoměrně rozetřeme. Poté rozválíme i druhý díl těsta, a položíme ho nahoru. (Jako obměnu, místo plátu těsta na povrchu náplně, můžeme vytvořit třeba mřížky, které dají tomuto koláči zajímavější vzhled).

  6. Takto připravený koláč vložíme do trouby rozpálené tak na 200°C a pečeme přibližně 30-35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!