Chleba pro Popelku

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
15 g žitného kvásku
40 g žitné chlebové mouky
80 g pšeničné chlebové mouky
120 g vody
Zápara:
4 lžíce lněného semínka
3 lžíce slunečnice
3 lžíce dýňového semínka
3 lžíce sezamu
3 lžíce ovesných vloček celozrnných (vše dohromady cca 200-220 g)
200 g vřící vody
Dále:
80-100 g vody
240 g pšeničné chlebové mouky
10 g soli
drcený kmín

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas dobře promícháme a v teple místnosti necháme vykvasit (cca 10-14 hodin). Zároveň s umícháním rozkvasu uděláme záparu - odměříme do misky semínka a zalijeme je vřící vodou. Dobře promícháme, zakryjeme a po zchládnutí uložíme do lednice.

  2. K vykvašenému rozkvasu přidáme semínkovou záparu a zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout (podle okolní teploty 1-2 hodiny).

  3. Vykynuté těsto z misky vyškrábneme na pomoučený stůl, pokud jde, přeložíme (semínek je opravdu hodně, při delším potažení má těsto snahu se trhat) a vytvarujeme bochník, který uložíme do pomoučené ošatky, kde ho necháme nakynout (1-2 hodiny, v závislosti na okolní teplotě).

  4. Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě. Troubu nahřívám i s dlaždicí, na kterou pak z plechu bochník i s fólií sešoupnu a upeču – při 220°C cca 45-50 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!