Hrášková polévka se šunkou a se smetanou

Recepty, Polévky

Suroviny

400 g mraženého hrášku nebo čerstvého
1 ks šalotky - větší
1-2 stroužky česneku, dle chuti
máslo
sůl
cca 0,5 l vývaru dle požadované hustoty
cca 60 g zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou šalotku. Pak do hrnce přisypeme hrášek, nasekaný česnek a chviličku za občasného promíchání smažíme, až se uvolní z česneku vůně. Přilijeme vývar, osolíme, zaklopíme a vaříme do změknutí hrášku. Nevaříme příliš dlouho, aby hrášek neztratil svěží zelenou barvu. Část vařeného hrášku si odebereme stranou, ten přidáme nakonec celý do rozmixované polévky, kterou můžeme, pokud chceme maximálně hladký krém, ještě propasírovat přes cedník. Je-li polévka příliš hustá, zředíme jí horkým vývarem na požadovanou hustotu. Šunku pokrájíme na nudličky, ty osmažíme na kousku másla. Pak je rozdělíme do talířů společně s nočky ze zakysané smetany.

  2. Pokud použijeme místo šunky uzené tofu nebo šmakouna, můžeme podávat polévku jako bezmasý pokrm.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!