Hovězí závitek se svíčkovou omáčkou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

600 g hovězí zadní (ořech)
100 g uzené slaniny
1-2 lžíce kvalitního slunečnicového oleje
cibule
(250-300 g kořenové zeleniny:
mrkev
petržel
celer
sůl
mletý pepř
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
bobkový list
kousek tymiánu
špetka zázvoru
1/4 l smetany
2-3 lžíce hladké mouky
cukr
citronová šťáva
kousek citronové kůry
kvalitní tenký párek
plátky šunky
Nádivka:
300 g libového vepřového bůčku
sůl
2 stroužky česneku
mletý pepř
drcený kmín
majoránka
vajíčko
2-3 lžíce jemné strouhanky
K dozdobení plátky citronu
brusinky
šlehačka

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na plátky, opepříme, potřeme olejem a dáme na 24 hodin do chladničky odležet.

  2. Pak osolíme, naklepeme, položíme plátky šunky, rozetřeme ochucený mletý bůček, položíme párek, zavineme a fixujeme potravinářskou nití.

  3. Závitky orestujeme na vyškvařené slanině, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme nastrouhanou zeleninu s kořením (včetně citronové kůry) a za občasného podlévání a polévání pečeme cca 1,5 – 2 hodiny (zhruba po hodině pečení odstraníme fixační niť).

  4. Měkké závitky vyjmeme a uchováme v teple.

  5. Odstraníme koření, zeleninovou směs rozmixujeme, postavíme znovu na plotnu, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou, dochutíme citronovou šťávou, cukrem a necháme přejít varem. Omáčku můžeme ještě zjemnit oříškem dobrého másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!