Hovězí závitek se svíčkovou omáčkou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600 g hovězí zadní (ořech)
- 100 g uzené slaniny
- 1-2 lžíce kvalitního slunečnicového oleje
- cibule
- (250-300 g kořenové zeleniny:
- mrkev
- petržel
- celer
- sůl
- mletý pepř
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- bobkový list
- kousek tymiánu
- špetka zázvoru
- 1/4 l smetany
- 2-3 lžíce hladké mouky
- cukr
- citronová šťáva
- kousek citronové kůry
- kvalitní tenký párek
- plátky šunky
- Nádivka:
- 300 g libového vepřového bůčku
- sůl
- 2 stroužky česneku
- mletý pepř
- drcený kmín
- majoránka
- vajíčko
- 2-3 lžíce jemné strouhanky
- K dozdobení plátky citronu
- brusinky
- šlehačka
Postup Hovězí závitek se svíčkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky, opepříme, potřeme olejem a dáme na 24 hodin do chladničky odležet.
Pak osolíme, naklepeme, položíme plátky šunky, rozetřeme ochucený mletý bůček, položíme párek, zavineme a fixujeme potravinářskou nití.
Závitky orestujeme na vyškvařené slanině, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme nastrouhanou zeleninu s kořením (včetně citronové kůry) a za občasného podlévání a polévání pečeme cca 1,5 – 2 hodiny (zhruba po hodině pečení odstraníme fixační niť).
Měkké závitky vyjmeme a uchováme v teple.
Odstraníme koření, zeleninovou směs rozmixujeme, postavíme znovu na plotnu, zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou, dochutíme citronovou šťávou, cukrem a necháme přejít varem. Omáčku můžeme ještě zjemnit oříškem dobrého másla.