Hovězí ve švestkové omáčce s červeným vínem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600 g hovězího masa z kýty
- 60 g šunky
- 5 stroužků česneku
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- 5 hřebíčků
- 12-15 sušených švestek (bez pecek)
- 400 ml suchého červeného vína
- hladká mouka na obalení masa
- olej
Postup Hovězí ve švestkové omáčce s červeným vínem
Postup přípravy receptu
-
Polovinu šunky nakrájíme na dlouhé hranolky a prošpikujeme s nimi na několika místech maso. Česnek oloupeme, jeden stroužek si odložíme, ostatní stroužky podélně překrojíme a také je napícháme do masa. Špalík masa osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
V hrnci, nejlépe litinovém, rozehřejeme olej a maso prudce ze všech stran opečeme. Vyndáme z hrnce a do zbylého oleje vhodíme cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme, vrátíme maso, přidáme i švestky opláchnuté horkou vodou, hřebíček, odložený stroužek česneku nakrájený na plátky a podlijeme vínem. Necháme pomalu dusit na mírném ohni, občas zkontrolujeme a promícháme, je-li třeba, podlijeme trochou horké vody.
Když je maso už opravdu měkké, vyjmeme ho z hrnce, vyndáme i hřebíčky, omáčku krátce projedeme ponorným mixérem a přimícháme zbytek šunky nakrájený na malé kousky. Necháme prohřát a vypneme. Maso nakrájíme na plátky a můžeme podávat. Podáváme s bramborovými kroketami, noky nebo bramborovým knedlíkem.