Hovězí pupek na česneku

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězího pupku
2 velké palice česneku
20 dkg uzeného špeku
2 větší cibule
sůl (špetka rychlosůl Praganda-není nutná)
pepř
hl. mouka

Postup přípravy receptu

  1. Plát hovězího pupku odblaníme a rozprostřený z vnitřní strany bohatě potřeme směsí ze soli a rozetřeného česneku z obou velkých palic. Tři díly česnekovo-solné směsi použijeme na vnitřní potření a jeden díl na vnější potření. Plát masa také hojně opepříme.

  2. Namazaný plát hovězího pupku smotáme do tvaru rolády a převážeme režnou nití.

  3. Maso na povrchu také potřeme směsí soli, česneku a pepře a dáme odležet na 24 hodin do lednice.

  4. Po odležení před pečením maso zprudka opečeme v pánvi na oleji, aby se tzv. zatáhlo.

  5. Opečené maso přendáme do římského hrnce nebo pekáče s poklicí.

  6. Do výpeku vložíme na větší kostky nakrájenou slaninu a nakrájenou cibulí na čtvrtky. Lehce necháme opéct a přidáme k masu do hrnce nebo pekáče.

  7. Maso podlijeme vodou tak, aby bylo zcela ponořeno.

  8. Pečeme v troubě na střední teplotu cca 2-2,5 hodiny. Po hodině pečení maso zkontrolujeme, a obrátíme.

  9. Po upečení odstraníme z masa režnou nit, nakrájíme na plátky a necháme v teple tzv. dojít.

  10. Výpek se špekem a cibulí rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a lehce zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve vodě a zlehka 10 – 15 minut provaříme. Výbornou přílohou je houskový knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!