Džemy s pektinem

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 kg ovoce (jahody, borůvky, ostružiny, maliny, reveň, meruňky...)
10 g citrusového pektinu (koupíte v každé Zdravé výživě, sáčkovaný po 10 g)
1/2-1 kg cukru (podle sladkosti ovoce)
1 citron

Postup přípravy receptu

  1. Měkké očištěné ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky) pouze na cedníku propláchneme a dáme do širšího kastrolu (najednou vařím max. po dvou kg ovoce). Ovoce tvrdší (reveň, meruňky, broskve) pokrájíme na menší kousky, do kastrolu můžeme k němu přidat cca 1/2 dl vody (na dvě kg ovoce), aby se nepřipálilo, než pustí dostatek šťávy.

  2. Posypeme pár lžicemi cukru (z připraveného množství) a můžeme nechat pár hodin stát. Pak rozmícháme pektin ve třech lžících cukru, přidáme do ovoce a pomalu přivedeme k varu, mícháme a šťouchadlem na brambory trochu rozmačkáme. Povaříme cca 5-10 minut (podle tvrdosti ovoce). Pak dosladíme podle chuti, jahody méně, reveň více:D a ještě tak pět minut povaříme - můžeme sbírat lžící pěnu. Moc to nejde, dělám to jen symbolicky. Nakonec přimícháme šťávu z citronu.

  3. Můžeme zkusit, zda dobře želíruje tak, že povařenou zavařeninu lžící kápneme na talířek, který jsme dali předem do mrazáku zchladnout. Pokud je vše v pořádku, můžeme plnit do šroubovacích skleniček. Jestli správně neželíruje, chvíli ještě povaříme. Když se vám povede při plnění skleniček zamazat hrdlo, tak papírovou utěrkou otřete, důkladně utáhněte víčka a otočte sklenky dnem nahoru. Po čtvrthodině, když trošku zchladnou, můžeme obrátit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!