Hovězí na dvojím zázvoru se špeclemi

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

hovězí zadní
2 střední cibule
špalíček oloupaného a jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 KL mletého zázvoru
2-3 PL plnotučné hořčice
2 PL oleje
trochu másla
sůl
pepř
1 kostka extra silného bujónu
případně 1 KL škrobu rozmíchaná v 1 PL vody
Na špecle:
1/2 kg polohrubé mouky
3 vejce
1 PL soli
2 PL másla
voda

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájet na plátky, poklepat paličkou, osolit,opepřit a pomazat z obouch stran směsí z čertsvého i mletého zázvoru a hořčice.

  2. Na rozpálené pánvi s troškou oleje maso pěkně osmahnout a dát stranou. Do zbylého výpeku nalít půl sklenky vody a nechat krátce zavařit.

  3. V kastrole na rozehřátém oleji s máslem zesklovatět osolenou a opepřenou cibul, přidat maso, přihodit rozdrobený bujon, zalít vodou s výpekem, případně dolít, aby maso trošku vykukovalo. Dusit pomalu do měkka, podle kvality masa.

  4. Měkké maso vyndat, zbytek rozmixovat ponorným mixérem, případně dohustit namočeným škrobem.

  5. Na špecle: Do mísy dáme odváženou mouku, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a přidáváme tolik vody, aby těsto bylo konzistencí husté a při zpracování dělalo bubliny. Přes haluškové sítko je protlačujeme pomocí stěrky do vřelé osolené vody. Lze i z prkénka na maso odkrajovat, či seškrabovat z těsta proužky a shrnovat je do vody. Vaří se krátce, do vyplavení na povrch vody. Hotové špecle slít a propláchnout studenou vodou. No pak už jen servírovat.;-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!