Hovězí na dvojím zázvoru se špeclemi
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- hovězí zadní
- 2 střední cibule
- špalíček oloupaného a jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 KL mletého zázvoru
- 2-3 PL plnotučné hořčice
- 2 PL oleje
- trochu másla
- sůl
- pepř
- 1 kostka extra silného bujónu
- případně 1 KL škrobu rozmíchaná v 1 PL vody
- Na špecle:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 3 vejce
- 1 PL soli
- 2 PL másla
- voda
Postup Hovězí na dvojím zázvoru se špeclemi
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájet na plátky, poklepat paličkou, osolit,opepřit a pomazat z obouch stran směsí z čertsvého i mletého zázvoru a hořčice.
Na rozpálené pánvi s troškou oleje maso pěkně osmahnout a dát stranou. Do zbylého výpeku nalít půl sklenky vody a nechat krátce zavařit.
V kastrole na rozehřátém oleji s máslem zesklovatět osolenou a opepřenou cibul, přidat maso, přihodit rozdrobený bujon, zalít vodou s výpekem, případně dolít, aby maso trošku vykukovalo. Dusit pomalu do měkka, podle kvality masa.
Měkké maso vyndat, zbytek rozmixovat ponorným mixérem, případně dohustit namočeným škrobem.
Na špecle: Do mísy dáme odváženou mouku, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a přidáváme tolik vody, aby těsto bylo konzistencí husté a při zpracování dělalo bubliny. Přes haluškové sítko je protlačujeme pomocí stěrky do vřelé osolené vody. Lze i z prkénka na maso odkrajovat, či seškrabovat z těsta proužky a shrnovat je do vody. Vaří se krátce, do vyplavení na povrch vody. Hotové špecle slít a propláchnout studenou vodou. No pak už jen servírovat.;-)