Babiččiny koblihy

Recepty, Moučníky

Suroviny

380 g polohrubé mouky
60 g másla
20 g čerstvého droždí
5 žloutků
2-3 lžíce rumu
špetka soli
100 ml mléka
1 lžička cukru
tuk na smažení
moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Vlijeme ho k mouce, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, rum, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto, které necháme ještě tak hodinu nakynout.

  2. Těsto rozválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka, která ještě dáme kynout. Když jsou dostatečně vykynutá, vložíme je do dobře rozehřátého tuku nejprve vykynutou stranou dolů. Tuku musí být dostatek, aby koblihy volně plavaly.

  3. Po vložení koblih nádobu hned přikryjeme pokličkou. Koblihy se rychle nafouknou a vyplavou na povrch. Po třech minutách je odkryjeme, obrátíme a zvolna dosmažíme. Koblihy usmažíme s bílým kroužkem.

  4. Hotové koblihy obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!