Hovězí líčka v kořeněné pivní omáčce

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězích líček
300 g cibule
4 hřebíčky
8 celých pepřů
4 nová koření
1 tmavé pivo
hovězí bujón nebo vývar
sádlo
sůl
čerstvě mletý pepř
Pyré:
750 g brambory
250 g pastináku
mléko
sůl
2 dcl smetany

Postup přípravy receptu

  1. Líčka nakrájíme přibližně na velikost dlaně bez prstů, osolíme, opepříme a na lžíci sádla osmahneme pořádně ze všech stran, aby se dobře zatáhla.

  2. Pak je vyjmeme a zakryjeme alobalem.

  3. Přidáme do pánve další sádlo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přidáme koření v celku a trpělivě restujeme jako na guláš.

  4. Pak zalijeme pivem, vložíme maso, přivedeme k varu a chvíli vaříme nezakryté, aby se vypařil alkohol. Dolijeme vývarem, aby bylo maso ponořené a zvolna dusíme do měkka.

  5. Mezitím vaříme oloupaný a nakrájený pastinák v osolené směsi mléka a vody (1/2 na 1/2) 10 minut, pak přidáme oloupané a nakrájené brambory, případně dolijeme tekutinu a vaříme, dokud není vše měkké. Scedíme, rozšťoucháme, zalijeme horkou smetanou a vyšleháme na hladké pyré.

  6. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple.

  7. Omáčku přecedíme, propasírujeme a na plameni zredukujeme na 1/2-1/3 objemu, dochutíme. Líčka podáváme s bramborovo pastinákovým pyré a omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!