Hovězí kližka na cuketě a okurkách z pomalého hrnce

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

800 g hovězí kližky vcelku
300 g cukety
100 ml hovězího vývaru nebo vody
3 okurky ze sladkokyselého nálevu
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 plátek másla o síle 1 cm
sůl
mletý pepř
vývar na případné naředění šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Kližku ponecháme vcelku, opláchneme ji, osušíme a vetřeme do ní sůl a pepř. Pro lepší držení tvaru můžeme maso utáhnout kuchyňským provázkem nebo dvojitě složenou nití.

  2. Cuketu zbavenou slupky a semínek nakrájíme na kostičky a dáme do kameninové nádoby pomalého hrnce.

  3. Drobně nakrájenou cibuli a česnek dáme zesklovatět do pánve s rozehřátým olejem. Po dvou minutách přidáme maso a necháme prudce ze všech stran zatáhnout.

  4. Obsah pánve přendáme do pomalého hrnce, pánev vypláchneme vývarem a nalijeme na maso. Hrnec zakryjeme poklicí, nastavíme II. stupeň a vaříme 4 hodiny.

  5. Po této době maso vyndáme a šťávu rozmixujeme ponorným mixérem. Do šťávy přidáme máslo a na jemných slzičkách nastrouhané okurky. Hustotu šťávy si přizpůsobíme podle svých zvyklostí případným dolitím vývaru.

  6. Maso dáme do šťávy a hrnec necháme pracovat ještě 15 minut. Naporcované maso se šťávou podáváme s rýží nebo knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!