Hovězí hamburger s domácí houskou

Recepty, Grilování

Suroviny

Těsto:
1 kávová lžíce soli
100 g másla
42 g droždí
200 ml vlažného mléka
1 polévková lžíce hnědého cukru
750 g hladké mouky
200 ml teplé vody
Maso, které se bude grilovat:
1 kg hovězího (záleží na vás, z jakého kousku to bude...)
sůl
pepř
Nic víc na super hamburger není třeba, nedělejte z něj sekanou do housky
Na potření:
rozšlehané vejce (1 ks stačí, ale kdo má rád víc, tak raději 2 ks)
Ozdoba housky:
hrubozrnná sůl, sezamové semínko, mák, kmín, prostě kdo co má na housce rád...
Co dovnitř:
hlavně to grilované maso...:o)
ledový salát (stačí kousek)
rajče
nakládaná okurka
tatarka (nebo jiná omáčka - záleží na chuti konzumenta)
slanina (nejlépe osmažená)
karamelizovaná cibulka (nebo obyčejná cibule - žlutá nebo červená)
kečup, hořčice (opět záleží na tom, kdo co má rád)

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso (minimálně hovězí zadní kýta a výše) pomeleme alespoň dvakrát, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Z této hmoty uděláme zhruba 150 gramové placky vysoké cca 1,5 - 2 cm, které dáme na dvě hodiny odpočinout do ledničky. Prosím, nemíchejte do masa žádnou cibuli, vejce, strouhanku, mletou papriku, hořčici apod., abyste z masa neudělali sekanou!

  2. Mezitím připravíme domácí housky. Kupované housky nedoporučuji, zkusil jsem jednou a nedal bych je ani psovi. Do mísy dáme hladkou mouku, rozdrobíme droždí, nalijeme teplé mléko, rozpuštěné máslo a teplou vodu, vsypeme sůl s cukrem a vše promícháme do krásně vláčného těsta. Pokud by chyběla mouka, tak trochu dodáme, aby bylo těsto perfektní a moc se nelepilo. Jakmile bude těsto hotové, tak ho zakryjeme utěrkou a dáme na vyhřáté místo, nebo napustíme další nádobu (větší) teplou vodou, kde ho necháme cca 60 minut vykynout. Jakmile těsto nakyne, tak ho znovu prohněteme a uděláme z něho hada, z kterého odřežeme kousky tak, aby byly stejně velké. Mně to vychází na 6 kusů, které se pěkně vejdou na plech. Tyto kousky potom uhněteme do bulek a dáme je na plech. Já osobně dávám na plech pečicí papír, který pomažu olivovým olejem a na něho dám housky. Housky poté zakryjeme a cca 15 - 30 minut je necháváme opět kynout do velikosti, kterou potřebujeme. Poté housky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme dle chuti (sezamem, mákem, hrubozrnnou solí či kmínem). Housky vložíme do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme je asi 15 - 25 minut, dokud nebudou mít tu správnou tmavou barvu. Jakmile jsou housky hotové, tak je vytáhneme z trouby a okamžitě zakryjeme vlhkou utěrkou (opláchnout, vymáchat, aby byla pouze vlhká) - housky tím krásně změknou a budou vláčné.

  3. Když housky měknou, tak uděláme burgery. Můžeme použít klasický gril nebo grilovací pánev, ale já používám kontaktní gril a burger je vždy akorát. Když jsou hotové, tak jednotlivé burgery dáme každý zvlášť, položíme na ně plátek čedaru a přikryjeme na 2 minuty třeba miskou, aby se čedar trochu rozpustil (lze dát i na gril na opečenou stranu, ale takto se mi to osvědčilo více). Mezitím rozřízneme housky, chvíli je osmahneme na grilu, nebo grilovací pánvi a poté plníme. Návod, jak máme hamburgery rádi s přítelkyní: Spodní část housky namažeme tatarkou, nato dáme list ledového salátu, potom burger s čedarem, plátky rajčat, sterilovaných okurek a nějakou grilovací omáčku, ta ale nemusí být, nebo ji můžeme nahradit kečupem. Nakonec můžeme přidat osmaženou slaninu a zaklopíme. Hotový, zaklopený hamburger nakonec celý propíchneme špejlí a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!